Lesbisch Archief Nijmegen, voor jou en van jou
Anno nu wordt muziek door lesbische en biseksuele vrouwen gecategoriseerd en beoordeeld naar muzikale genre en talent. Maar deze mainstream acceptatie is recent. In het tijdperk van vóór k.d. lang en Melissa Etheridge was er 'vrouwenmuziek' en 'lesbisch-feministische muziek' om naar te luisteren.

cris williamsonDe term vrouwenmuziek komt van Meg Christian en Cris Williamson. In 1973 trad Cris op tijdens een show van de vrouwenradio in Washington, DC. N.a.v. een vraag over seksisme in de muziekindustrie stelde Cris dat vrouwen maar een eigen platenlabel moesten beginnen. Die gedachte werd overgenomen door een collectief van vrouwen (met o.a. Meg Christian) dat Olivia Records for women's music oprichtte. Kort daarna volgde de The Changer and the Changed (1975). The Changer and the Changed van Cris Williamson en Olivia Records is nog steeds een van de best verkochte onafhankelijk geproduceerde albums; meer dan 500.000 exemplaren sinds 1975.

Cris Williamson: The Changer and the Changed, 1975 Cris Williamson: "SWEET WOMAN was a love letter written to me, by my girlfriend at that time. (...) this was a song about loving a woman, sung by a woman. (..) I was so innocent at that time; you love who you love, what's the big deal? Then people said to me: you know, it is illegal. And I went: What?? I had no idea."

Joan Armatrading - Willow (live in the studio)             Janis Ian, At Seventeen
In Vrouwenkafee De Feeks klonken eind jaren 70 / begin jaren 80 o.a. Joan Armatrading en Janis Ian en natuurlijk Gianna Nannini. De platen van The Flying Lesbians en Kleenex/LiLiPut werden grijsgedraaid.

1984 : Gianna Nannini,  Anche Tu             Kleenex, 1978


Mathilde Santing - Appels op de tafelsprei             Frederique Spigt zingt (voor) Elly de Waard
Dichter bij huis, was daar in 1982 ineens Mathilde Santing. Zolang online, hoort De appels op de tafelsprei (1995) natuurlijk op deze pagina. Met haar band I've Got The Bullets (jaren 80) en daarna solo was Frederique Spigt de eerste vrouwelijke rocker in Nederland en ze is still going strong! Hier zingt Frederique Spigt samen met Ellen ten Damme "Niet met en niet zonder elkaar" [2012]. Toch wel een van onze all-time favourites!

Yasmine, Diep in Mij             Sarah Bettens - Leef
Onze zuiderburen hebben in de jaren 90 Yasmine (Hilde Rens), populaire tv-presentatrice en zangeres. Yasmine schrijft haar eigen teksten (Diep in Mij, Porcelein) en is open over de liefde die ze voelt voor een andere vrouw. Yasmine is een rolmodel voor Vlaamse holebi's en als het vanaf 1 juni 2003 ook in België mogelijk wordt dat twee personen van hetzelfde geslacht in het huwelijk treden, zijn Yasmine en haar vriendin het eerste koppel. Helaas loopt het niet goed af. In 2009 gaan ze uit elkaar en kort daarna maakt Yasmine een einde aan haar leven. Vlaanderen is verbijsterd en verdrietig. Haar collega's van de BRT maken een jaar later (2010) een korte documentaire over Yasmine.

Ook in de jaren 90 heeft de Vlaamse band K's Choice met Sarah Bettens grote hits. In 2003 begint Sarah een succesvolle solo-carrière en twee jaar later schrijft ze het nummer Leef. Het wordt de titelsong van de gelijknamige Nederlandse film Leef! In 2009, geinterviewd over haar eigen rol als holebi boegbeeld, zegt Sarah: 'Had ik op mijn vijftiende maar iemand als Yasmine gehad'. Op 18 mei 2019 maakt Bettens bekend voortaan door het leven te zullen gaan als man.

kd Lang Hallelujah :: Olympische Winterspelen Vancouver, 2010             Melissa Etheridge :: The Weakness in Me van Joan Armatradingn

Om terug te komen bij het begin van dit verhaal. In februari 2010 wordt de Canadese kd lang gevraagd om tijdens de opening van de Olympische Winterspelen Vancouver, 'Hallelujah' van de eveneens Canadese Leonard Cohen te vertolken. PS: We hebben hier een kleine discussie gehad, over dat Melissa Etheridge ook op deze pagina hoort. OK dan, maar wel een andere Melissa dan we meestal zien, met een compositie van Joan Armatrading uit 1976: The Weakness in Me. Dan is de cirkel voorlopig rond.

Christine and The Queens :: Later with Jools Holland, 2018             Ka[t]e Tempest :: 'Let Them Eat Chaos' life performance bij de BBC, 2016

Vanaf 2015 verschijnen steeds meer genderbenders op het muziekpodium. Doen gelukkig niet meer moeilijk over wie of wat ze zijn. Een van onze favorieten is de Française Christine And The Queens. En onnavolgbaar is de Engelse Ka[t]e Tempest met performances van meer dan een uur spoken word en gedichten. Neem er eens de tijd voor, het is zo de moeite waard.

word Vriendin van Lesbisch Archief Nijmegen
Over LANijmegen
korte geschiedenis
doelstelling van LAN
word Vriendin

LAN-nieuwsbrief
links & tips
contact & privacy
wat LANijmegen doet
archieven
tentoonstellingen
websites
regenboogwandelingen

POTTENKIJKER 2000
Aardigheden
Mädchen in Uniform
Anita, Sophia en Lida
Cris tot k.d. en meer
lesbische pulpromans

Vrouwen van Nijmegen, twintig jaar in beweging
© LANijmegen  |  doneren: Stichting Vriendin NL25 INGB 0001 4727 09  |     |  website: fotografica-nijmegen.nl