Lesbisch Archief Nijmegen, voor jou en van jou


Doelstelling Lesbisch Archief Nijmegen [LANijmegen] en meer...

1982 Lesbisch Archief Nijmegen oprichting LANijmegen [Lesbisch Archief Nijmegen] is opgericht in 1983. In 1985 opent LAN officieel de deuren in homohuis Villa Lila. LAN wilde het [Nijmeegs] lesbisch erfgoed veilig stellen en onder de aandacht brengen. En verzamelde 'mateloos', er was in die tijd ontzettend weinig te vinden over lesbische geschiedenis of cultuur.  In 2010 verhuist LAN vanuit Villa Lila naar een woonhuis in Bottendaal.

Anno 2023

. is LAN breder gericht: op het bewaren en inzichtelijk maken van zowel de [Nijmeegse] vrouwen- als lhbti+geschiedenis, ook wel 'Regenbooggeschiedenis' genoemd.
. zet LANijmegen in op digitaliseren van de collectie. Want: Erfgoed bewaren is belangrijk maar alleen zinvol als we het met elkaar delen;
. stelt LAN haar collectie en expertise zoveel mogelijk [online] beschikbaar. Laagdrempelig: zonder betaalmuur en onder Creative Commons licentie, uiteraard rekening houdend met privacy en eigendomsrechten;
. is ons motto: KEN JE GESCHIEDENIS!  Wanneer je je eigen geschiedenis kent, kun je begrijpen wat er voor nodig was / is om verworvenheden te bevechten en te behouden.
. denkt LAN mee met Nijmeegse lhbti+initiatieven, stellen we LAN-materiaal ter beschikking voor voorlichting, aan plaatselijke / landelijke tv & radio en maken we websites, tentoonstellingen en wandelroutes over de Nijmeegse Regenbooggeschiedenis;
. vinden we het belangrijk om professioneel naar buiten te treden;
. en sinds 2017 geven we de voorkeur aan de naam LAN of LANijmegen. Wat dan meteen een einde maakt aan idiote discussies ["een archief kan niet lesbisch zijn"] en nog idiotere telefoontjes en mails.

mei 1989, Nijmeegs burgemeester Ien Dales plakt het eerste affiesje <strong>Geschopt, Gepakt, Geslagen?</strong> mei 1989, Nijmeegs burgemeester Ien Dales plakt het eerste affiesje <strong>Geschopt, Gepakt, Geslagen?</strong>
foto's: © Ineke Duursema.

KEN JE GESCHIEDENIS

Nijmegen, mei 1989 : Burgemeester Ien Dales plakt op Plein 44 het eerste affiesje van het COC-project Geschopt, Gepakt, Geslagen? In 1996 bestaat COC Regio Nijmegen 25 jaar en stelt t.g.v. dit jubileum de BURGEMEESTER DALES PRIJS in. De prijs is bestemd voor personen of organisaties die in het Rijk van Nijmegen op vrijwillige basis gestalte geven aan artikel 1 van de Grondwet. Tijdens de bijeenkomsten [altijd eind januari] vindt ook een lezing plaats. In 2018 is minister Ollongren te gast. In 2019 brengt Sinan Can een 'ode aan de vrouw'. In 2021 wordt de prijs toegekend aan LANijmegen!

Burgemeester Daleslaan Nijmegen In december 2001 besluit de Nijmeegse Gemeenteraad [op voorstel van en door stug aanhouden van Rob Essers] de Oude Mollenhutseweg per 1 januari 2003 te hernoemen tot BURGEMEESTER DALESLAAN.
word Vriendin van Lesbisch Archief Nijmegen
Over LANijmegen
korte geschiedenis
doelstelling van LAN
word Vriendin M t/m V

LAN-nieuwsbrief
links & tips
contact & privacy
wat LANijmegen doet
archieven
websites
tentoonstellingen
regenboogwandelingen

POTTENKIJKER 2000
Aardigheden
Mädchen in Uniform
Anita, Sophia en Lida
Cris tot k.d. en meer
lesbische pulpromans

Vrouwen van Nijmegen, twintig jaar in beweging
© LANijmegen  |  doneren: Stichting Vriendin NL25 INGB 0001 4727 09  |     |  website: fotografica-nijmegen.nl