Lesbisch Archief Nijmegen, voor jou en van jou


Het overzicht van de LAN videocollectie is chronologisch. Soms kunnen opnames niet online gezet worden, maar zijn te bekijken bij LANijmegen.

<< 1 |   pagina 2  |  3 >>

1983, DA'S EEN POT, DA'S ZEKER


© 1983 Nel Bootsma, Paula van der Steenstraeten, Tiny Zijlstra.
© muziek: Paarse Guillotine Arnhem en Echolalie Nijmegen.
Ineke van Mourik en Frances Nijssen [De Feeks], Diny van Tongeren en Marleen Spronk vertellen over potteus Nijmegen anno 1983 en hoe het in Nijmegen was voor een lesbische vrouw in de jaren '70. Je ziet ook Marischka Bours [Side Step] dansles geven in het Vrouwencentrum Nijmegen. Da's een Pot, da's Zeker is vaak vertoond in het Nijmeegse circuit. De moederbanden gingen verloren tijdens een brand. Cinemien deed de distributie. Maar in 2018 levert navraag bij Cinemien, EYE Amsterdam en Beeld & Geluid niets op. LAN heeft dus het enige [grijsgedraaide] exemplaar!

1985 OPENING LESBISCH ARCHIEF NIJMEGEN


© 1985 Lesbisch Archief Nijmegen.
Opname: Sonja Luijten, er is veel omgevingsgeluid
In Vrouwenkafee De Feeks wordt op 18 januari 1985 het Lesbisch Archief Nijmegen feestelijk geopend. Joke Peters en Annette Mevis lezen voor uit een briefwisseling in de tijd dat Joke stage liep in The Lesbian Herstory Archives New York [1982]. Annette Mevis van De Feeks bezocht toen landelijke vergaderingen voor het oprichten van lesbisch archieven: "We hebben het er over gehad of er nu één archief moest komen of meerdere. Afdeling Amsterdam wilde er natuurlijk het liefste één en dan in Amsterdam zelf...". Het Eindhovens Pottenkoor treedt op en er is een nogal onduidelijke sketch met twee dames.

1985, ZWART AAN ZET


[PulpTV Nijmegen; het geluid van deze video is niet goed]
Tijdens de Vrouwenboekenweek 1985 wordt in boekhandel De Feeks Nijmegen de bundel Zwart Aan Zet gepresenteerd. Beelden van de presentatie in De Feeks, een interview met een van de initiatiefneemsters en een korte impressie van de voorleesavond op 8 november 1985 in Villa Lila.


1986, Nijmeegse Potten en Flikkersdag   De voorbereiding van NPFD in Villa Lila, het standje op de Ganzenheuvel Nijmegen. Voorbijgangers wordt gevraagd "hoeveel homoseksuele mensen zijn er in Nederland en denkt u dat ze nog gediscrimineerd worden?' Ineke Zijlmans interviewt namens het COC de organisatie van NPFD. Freek de Jonge komt eerst langs in de auto (want heeft die avond een voorstelling in het Kolpinghuis) en krijgt ook vragen voorgelegd. Freek komt terug om tussen de drukte zijn voorstelling van die avond aan te kondigen. Namens VGZ worden voetballen uitgedeeld. Er volgt een demonstratie stijldansen door twee vrouwen. Helaas valt af en toe het geluid weg. COC-productie.

1987 Homohuis Villa Lila, Formatiedans SIDE STEP

Camera op de bar, juf Marischka op de stoel, Hans doet zelf mee. Oefenen voor een groots optreden in de Nijmeegse Vereeniging. Duurt 40 minuten, de camera wordt nauwelijks verplaatst. Het is hard werken en de juf is streng, haar schaduw is alom aanwezig! Dit is dansschool Side Step [van Marischka Bours en later Hans van Oppenraay] voor 'uniparen'. In de conservatieve danswereld van 1987 nog zelden te zien. Wel in Nijmegen. Natuurlijk.


1987, Lena's Evening  In Villa Lila Nijmegen: Stelly, Mariëtte, Pia en Lena ondernemen een poging tot het maken van een reclamespotje voor de vrouwenavond 'Lena's Evening'. [geen geluid]

1988 Homohuis VILLA LILA Nijmegen, Lena van der Noll achter de bar

Kort filmpje, wel erg leuk voor insiders. We hebben via fb nog uitgezocht waar Lena dan 'gek' van werd. Een antwoord was: "En Lena wordt geloof ik gek van dat ze altijd vuur vragen. Haha, toen was roken nog heel gewoon."


1990, Damesvoetbalwedstrijd, tussen de elftallen UniVV uit Nijmegen en de Trekvogels uit Groesbeek. Voor de statistieken: UniVV won met 4-2. [L.A.N.]

1990, Het uiterlijk van de lesbische subcultuur   Een lezing in Villa Lila Nijmegen door Zip Ritzen en Gerdien Verhagen, naar aanleiding van hun doctoraalscriptie 'Het uiterlijk van de lesbische subcultuur'.

1990, Nijmeegse Potten- en Flikkersdag 1990   Verslag van de NPFD 1990, te beginnen op het Koningsplein, vervolgens feest in o'42 en eindigend met een ontbijt in café De Plak.

1991, COC Nijmegen Lustrum [ON]  Aandacht voor het lustrum van COC-Nijmegen.

1991, Nijmeegse Potten- en flikkersdag [ON] Gon van den Berg kondigt de Nijmeegse Potten en Flikkersdag aan. Tevens vertelt ze iets over het hoe en waarom van de NPFD.

1991, Ins & Outs   [ON]  Filmrubriek over het Gay & Lesbian filmfestival in Nijmegen en Amsterdam.

word Vriendin van Lesbisch Archief Nijmegen
Over LANijmegen
korte geschiedenis
doelstelling van LAN
word Vriendin M t/m V

LAN-nieuwsbrief
links & tips
contact & privacy
wat LANijmegen doet
archieven
websites
tentoonstellingen
regenboogwandelingen

POTTENKIJKER 2000
Aardigheden
Mädchen in Uniform
Anita, Sophia en Lida
Cris tot k.d. en meer
lesbische pulpromans

Vrouwen van Nijmegen, twintig jaar in beweging
© LANijmegen  |  doneren: Stichting Vriendin NL25 INGB 0001 4727 09  |     |  website: fotografica-nijmegen.nl